沃东加枢纽站改造项目 / ASPECT Studios

沃东加枢纽站项目占地10公顷,是澳大利亚最大城市改造项目之一,由州级和当地政府共同合作,为处于维多利亚州东北部核心地带的沃东加市中心注入全新的活力。
As one of regional Australia’s largest urban renewal projects, the 10 hectare ‘Junction Place’ is a collaboration between state and local government, breathing new life into central Wodonga, heart of Victoria’s North Eastern food bowl.
▽枢纽站外观,outlook of Junction Place
001-junction-place_aspect-studios-960x640
沃东加枢纽站项目改造重点在于已废弃的但具有历史意义的沃东加火车站和站台,旨在为周边社区居民打造公共场地、住宅、商业、零售等多种功能空间。设计师以可持续发展土地资源为规划和设计主导原则,保留并重新利用遗留下来的铁路基础设施和材料,不仅讲述一段丰富的乡村历史,更重新定义该区域的人文精神,并促进该城市和社区的发展。
Centred on the decommissioned historic Wodonga railway station and rail yards, Junction Place will progressively transform the site into a vibrant mix of public spaces, residential, retail and commercial precincts to service its surrounding communities. The retention, protection and reuse of heritage railway infrastructure and onsite materials within a sustainable land use master plan and design celebrates a rich rural history, defines the civic-ness of the precinct and its spaces, and speaks to the future of the city and its evolving community.
▽重新利用旧车站设施,讲述区域历史,reuse of heritage railway infrastructure, celebrate history
002-junction-place_aspect-studios-960x640
003-junction-place_aspect-studios-960x640
设计将街道、公共空间和历史建筑有效融合,使用场地回收的材料,如大石块、砖块、铁路灯具等,并加入现代元素,如玻璃扶手、照明和水景,让历史与现代完美结合。设计的原则在于创造一系列能够满足社区活动的需求的场所,例如集市、庆典广场和临时设立的咖啡店,这些活动都将沿着原有铁路轨道新建的“漫步大道”而开设。面朝沃东加市主街道坐落着一个全新的城市绿色广场,广场设有水景以及铁路架桥机改造的凉亭,是一个充满绿意的城市开放空间。
The design of the streets and public places was a blend of heritage buildings, reused site materials such as large scale stone, brick and railway lights and contemporary insertions, such as glass balustrades, lighting and water features. Fundamental to the design was the creation of spaces that supported community eventsevents, such as farmer markets, celebration days and pop up cafes. These events follow the original railway tracks in the newly developed “Promenade”. The Green Square that fronts the main street of Wodonga, invites people into the new precinct, through water feature, repurposed railway gantries transformed into an arbour, green open space and casual recreation.
▽水景,铁路架桥机改造的凉亭,dry fountain, railway gantries transformed into an arbour
004-junction-place_aspect-studios-960x1440
▽历史建筑和公共空间中设有丰富活动,various activities in historic building and public space
005-junction-place_aspect-studios-960x640
006-junction-place_aspect-studios-960x640
007-junction-place_aspect-studios-960x642
009-junction-place_aspect-studios-960x1440010-junction-place_aspect-studios-960x1440011-junction-place_aspect-studios-960x640
▽绿色广场,green square
008-junction-place_aspect-studios-960x640
012-junction-place_aspect-studios-960x640
▽总平面图,site plan
013-junction-place_aspect-studios-960x616
项目名称:沃东加枢纽站
项目类型:公共空间、街道
位置:澳大利亚维多利亚州沃东加市
业主:Places Victoria、沃东加市
团队:澳派景观设计工作室ASPECT Studios和沃东加市
时间:2012 – 2016
面积:11,000平方米
摄影师:Andrew Lloyd
效果图:澳派景观设计工作室ASPECT Studios
Project Title: Junction Place
Project type: Public Realm and Streetscapes
Location: Wodonga, Victoria, Australia
Client: Places Victoria, City of Wodonga
Team: ASPECT Studios with City of Wodonga
Year: 2012-2016
Area size: 11,000 m2
Photography: Andrew Lloyd
Renders: ASPECT Studios

版权声明:本文由作者于景观设计网发布,仅代表作者观点,不代表景观设计网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观设计网”。如有侵权,请与发布者或我们联系删除。
景观设计网 » 沃东加枢纽站改造项目 / ASPECT Studios

Leave a Reply