重庆佳兆业•晓岸云起示范区景观设计 | GVL怡境国际设计

北极,是人们对于世界尽头、极致秘境的想象与渴望。佳兆业•晓岸云起,结合重庆地形特征,对场地进行重构,打造“北极”主题立体式儿童活动社区,为火炉之城重庆带来不一样的温度与色彩。

The Arctic, the end of the world, represents people’s imagination and eagerness for the ultimate mysterious territory.  According to the topographic features of Chongqing City, GVL team reconstructed the site of Kaisa’s Clouds by the River, creating a vertical children’s playground with the theme of “the Arctic”, which brings different temperature and color for the Furnace City, Chongqing.  

历险 美好北极 

Adventure Fantastic Arctic

以蓝色主打的儿童活动区,从北极冰川中提取灵感,用观景栈道、互动景墙、沙坑、攀爬网和滑梯等趣味景观元素,给予场地独特的记忆点,以丰盛的空间结构与设计匠心容纳孩子们的美好童年。

The children’s playground, designed mainly in blue, is inspired by the glacier of the Arctic. Based on flexible space structure and innovative design, and equipped with plank road, interactive landscape wall, sandpit, climbing net, slide, etc., it has become a unique space that accommodates wonderful childhood memories.          

©RIYE

 

这片烂漫美好的孩童空间,恰似北极露出的温柔一角,它的丰盈与生机,是人们一次次冒险奔赴的理由。

Just like a corner of warmth and tenderness hidden in the Arctic, this colorful space is full of fun and vitality, attracting people to have adventures here time and time again.  

 

©RIYE

遇见冰原秘境

Encounter Mysterious Territory of Ice and Snow

弧形景墙蜿蜒向里,简洁的白沿着地面无限绵延,构成冰原初印象。飘逸的精神堡垒延伸向上,直击青空,则完成了场地力量的宣示。

The arc-shaped landscape wall winds inward, and the pure white extends infinitely along the ground, forming the first impression of a world of ice and snow. The ethereal spiritual fortress towers up towards the sky, revealing the power of the site. 

 

©RIYE

©RIYE

这片秘境一被窥见,便忍不住继续前行,一探究竟。

Once having a glimpse of the mysterious territory, you just can’t help keeping moving forward and exploring for more.    

©RIYE

 

 

探觅 浮冰跃岛

Explore Floating Ice and White Island 

水上有浮冰,一片一片,是冰块融化后在水里“长出来“的。浮冰的尽头,是高高的白色岛屿,绿叶漫卷,光影交织,空间立体而神秘。

Floating on the water are pieces of “ice”, and at the end of the “ice” stands a white island covered by green leaves and interwoven with light and shadows, which contribute to a vertical and mysterious space.   

©RIYE

©RIYE

乐游 踏冰寻凌

Fun Time Look for Icicles over the Ice

冰川地形起伏跃动,溪流蜿蜒向前,孩子们蹦蹦跳跳的身影,与绚烂热烈的活动器械一起,隐现于白色冰原之上。踏冰寻凌,极富乐趣。

With the glacial terrain undulating and the stream winding forward, children can play around the colorful recreation facilities and have a fun time over the “ice”.   

©RIYE

©RIYE

冰凌提炼而来的白色廊架简洁轻盈,在高高低低的路径中,像冰屋般,带来掩映的风景,提供了遮挡、歇息的空间。

Icicle-inspired white corridor looks elegant and ethereal, which runs up and down like a igloo, providing people with beautiful views and shelters among green trees.   

©RIYE

一条红色飘带为场地增添了热烈绚烂的色彩,同时以延展的动势串联起整个场地。人们在红色飘带里奔跑活动的同时,能一览公园周边的景致。

A long red “ribbon” runs along the site, connecting all spaces around the playground. Running or walking along the “ribbon” allows people to have a good view of the surrounding landscapes. 

©RIYE

 

疏掩有致的水杉林,为空间带来更多细节以及自然的感召力。自然的魅力在于,无论多遥远与极寒之地,生命总能热烈生长。人们热衷于探险北极,不如说是渴望回归,回归纯粹与简单,在平凡里长出丰盈,在喧嚣里觅寻静谧。

Well-arranged forest of metasequoia adds more details and natural appeal to the space.    The charm of nature lies in the strong vitality no matter how remote and extremely cold the area is. People’s enthusiasm for the Arctic is more the eagerness for returning to pureness and simplicity than just expeditions.     

©RIYE

施工过程

Construction Process of the Clouds by the River 

项目设计落地过程中,基于时间周期及晓岸云起的重要战略意义考虑,怡境团队制作针对项目的施工可视化手册,优化了图纸深度会审、施工图交底、植物选型、材料定样、现场跟踪、复盘反思等一系列工作流程。解决了如河堤与儿童活动平台标高、回填和开挖成本、板材结构及厚度要求等多种因素限制,以设计施工一体化实现了设计与落地的高效对接,为项目完美高效落地提供了有力支持。

Considering the time period and the strategic importance the Clouds by the River, GVL team made the whole construction process visualized, which includes the optimization and delivery of the drawings, the selection of plants and materials, on-site supervision, summary and reflection, etc. The integration of design and construction provides solutions to multiple problems, such as the elevation of embankment and children’s activity platform, the costs of backfill and excavation, and the requirements for panel structure and thickness, which leads to the smooth implementation of the project.  

 

重庆佳兆业•晓岸云起的完美呈现、高效落地,离不开甲方与设计、施工团队提供的多方向、多维度的支撑。

The success of Kaisa • Clouds by the River, Chongqing is impossible without the joint efforts of the development team, the design team and the contraction team.    

©RIYE

这是一份来自北极的礼物,谨以此,致敬自然,致敬生活。

As a gift from the Arctic,it shows our respect for nature and salute to life.

 

项目名称:佳兆业•晓岸云起,重庆

委托单位:佳兆业集团控股有限公司

景观面积:18000m²

设计时间:2020年8月

竣工时间:2020年12月

景观设计:GVL怡境国际设计集团重庆公司

建设方建筑团队:孙荣清、刘丹、蒙爽

建设方景观、装饰团队:甘涛、刘明、韩端、田蕊,肖伟

景观摄影:日野

Project: Clouds by the River, Chongqing 

Developer: Kaisa Group 

Landscape Area: 18,000m² 

Time of Design: August, 2020

Time of Completion: December, 2020

Landscape Design: GVL Chongqing 

Architectural Construction Team: Sun Rongqing, Liu Dan, Meng Shuang

Landscape Construction and Decoration Team: Gan Tao, Liu Ming, Han Duan, Tian Rui, Xiao Wei 

Landscape Photography: RIYE   

版权声明:本文由作者于景观设计网发布,仅代表作者观点,不代表景观设计网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观设计网”。如有侵权,请与发布者或我们联系删除。
景观设计网 » 重庆佳兆业•晓岸云起示范区景观设计 | GVL怡境国际设计

发表评论