山栖谷隐 | 瀚世景观

瀚世景观:不谈奢华,只谈生活;不知何时开始值得炫耀的生活是猫在家园里的时光,玉宇琼楼不如家园里的满庭芬芳,最高级的享受在日常,宅子院子都只能说明是个容器,家园一直以来是我们对土地的依恋与向往。

HANCS:We don’t talk about luxury, only about life; I don’t know from what time the life worth showing off is the time of the cat in the home, the elegant building is not comparable to the full fragrance in the home, the highest level of enjoyment is in the everyday life, the mansion yard can only be described as a container, the home has always been our attachment and aspiration to the land.

坐山-坐水-坐林 Sitting on the mountain, sitting on the water, sitting on the forest

这个宅子不应该是被造出来,而是应该是种在这峰峰连连北来园,水杉林的大环抱坐着望向南,天光与绿茵依着南湖,还有隐入寻声而入的廊枫林,沁入心脾的绿、泉水、花木峥嵘的山涧,依水亭坐望山林的湖水,回眸在水一方的我。

This mansion should not be created, but should be planted in this peaks at Beilai Garden, the big ring of Metasequoia forest facing south, the south lake surrounded by the light of the sky and greenery,seeking the sound, you can hide in the maple forest, with refreshing green, springs, flowers and trees in the mountain streams, sitting in the water pavilion looking at the lake in the mountains, looking back at me on the water side.

家族庄园的布局,然后把建筑镶嵌在大自然里 The layout for a family estate,set the building in nature

项目地位于上海设计面积有5000平方米,场地的面积足够大而且南面有湖西面又有河,虽然是家庭居住的地方但是我们更想上一层次的设定成家族庄园的布局,将来经常会有朋友家庭亲子聚会等活动,所以景观设计不仅仅需满足视觉美观,作为室内延伸的使用在布局上需要为业主提供生活所需的一系列 “花园房间”来满足不同亲友群活动功能的需求。

在进行一个项目的时候,我们大部分时间是用来讨论如何整理环境,整理可用的现有资源预留好可用资源、分析周围环境、视线,把现有的良好条件以及不足的环境条件统一整理,然后把建筑镶嵌在大自然里。平面上看大体分为四个部分;第一印象是入口,从入口开始整理,此项目的大门离旁边住户门比较近,所以我们准备做一个私密感比较强的大门,看起来不明显但又很大气。把原有的落叶树和常绿树的位置移动和调整以树来隐匿房子,把门放在绿篱里面做一个很深的绿篱,让门看起来很隐秘很深邃增加私密性,有深宅大院的感觉。

The project site is located in Shanghai with a design area of 5,000 square meters, the site area is large enough,there is a lake to the south and a river to the west, although it is a family living place but we would like to reach a higher level of layout as a family estate.There will often be friends and family gatherings and other activities in the future, so the landscape design not only needs to satisfy the visual aesthetics, as an indoor extension , the place needs to provide the owners with a series of “garden rooms” required for life to meet the needs of different family and friends group activities.

When working on a project, we spend most of our time discussing how to organize the surroundings, organize and reserve the available resources, analyze the surrounding environment, view lines, organize the existing good conditions as well as the insufficient environmental conditions, and then integrate the building into the nature. Our project is divided into four parts; the first part is the entrance, from the entrance, the gate of this project is close to the door of the next house, so we are going to make a gate with a strong sense of privacy, which seems inconspicuous but elegant. The original deciduous trees and evergreen trees were moved and adjusted to conceal the house by trees, and the door was placed inside the hedge to make a deep hedge, so that the door looks very secretive and hidden to increase the privacy and the feeling of a grand house.

▼设计草图 Design Sketch

东院是江浙附近自然山坡一般,有着山边丘陵地枫林的地形样貌  The east courtyard is similar to the typical natural hillside near Jiangsu and Zhejiang, with the topography of maple forest on the hillside.

东院是一个长长曲曲的走廊一直转折延伸到南院松亭,也是场地中人造环境逐步走向自然环境最佳的动线,比如廊的侧围墙用山水延伸的概念,在细节处理上提出边界花台上贴上石皮种层层叠叠的枫树,留缝让苔藓从石皮缝中长出来衔接,这样的围墙就像是江浙附近自然的山坡一般,富有着山边丘陵地枫林的气氛,潺潺溪水清澈见底波光粼粼,远处水涧流淌的声音也吸引一步步走向山间的静坐的湖边松亭,由远而近的水声也让庭院有更深一层的院落层次感受,走到廊道的尽头是山泉水从石壁中涌流,心情也由城市的喧嚣转为山林的宁静。

The east courtyard is a long and winding corridor extending to the south courtyard pine pavilion, which is also the best route for the man-made environment to gradually move towards the natural environment.For example, the side fence of the corridor with the concept of landscape extension, in detail processing,we proposed the border flowerbeds with stone veneer and layers of maple trees, leaving seams for moss to grow out from the stone veneer seams to converge, so that the fence looks like the natural hillside near Jiangsu and Zhejiang, with the topography of the hillside. The atmosphere of the maple forest in the hilly area, the gurgling stream is clear and sparkling, and the sound of the water stream flowing in the distance attracts people step by step towards the lakeside,sitting in the pine pavilion in the mountains, and the sound of the water from afar makes the courtyard have a deeper level of feeling, and at the end of the corridor is the mountain spring flowing from the stone wall, and the mood turns from the hustle and bustle of the city to the tranquility of the mountains.

▼设计效果图 Design renderings

▼实景呈现 Real scene presentation

▼庭院长廊空间 Courtyard promenade space

▼廊道引导至湖边松亭 The corridor leads to the pine pavilion by the lake

▼湖松亭 Husongting

▼置石水景 Shishi Waterscape

北院我们把土地雕塑成山脉的形状,整座房子稳稳坐在山林间 In the north courtyard, we sculpted the land into the shape of a mountain range, and the whole house sits firmly among the mountains and forests.

把地形整成山脉以后每一个窗子看出去都是满满的绿意的山林画卷,好像这个土地是原本就存在的一个山脉,我们只是把它整理出来整理成庭园,整理成房子可以依托的一块平台地形,山坡上满满的杜鹃花及苔藓土地与原有的大树连接在一起,形成一个连绵不绝的山坡稳居山林间。

After the terrain is turned into a hill range, every window is full of greenery, as if the land was originally a mountain, we just organized it into a garden and a platform terrain that the house can be built on, the hillside is full of rhododendron and moss, the land is connected with the original trees, forming a continuous hillside that sits steadily among the mountains and forests.

▼庭院台阶植物空间 Courtyard steps plant space

▼庭院山林间 Courtyard Mountain Forest

▼起伏的微地形设计 Undulating micro-terrain design

西院是一个享受田园乐趣”后厨花园”  The west courtyard is a “backyard garden” for the enjoyment of the garden.

我们也希望不只是一个菜园而是一个家人相处的地方,让孩子亲近自然体验生活的地方,利用紧邻西面的边界小树林把菜园连接起来用地形造出略高小坡让人更方便农作,在树林包被下是一个相对独立的空间,满足孩子森林探险摘菜玩泥的一个空间。

We also hope that it is not just a vegetable garden but a place for families to spend time together and for children to experience life close to nature, using the small woods adjacent to the western border to connect the vegetable garden with the terrain to create a slightly higher slope to make it more convenient for farming.

▼后厨花园 Back kitchen garden

▼自然丰富的植物营造 Naturally rich plant creation

南院是整个生活的核心 The south courtyard is the heart of the whole life

泳池畔是很棒的一个亲子游戏空间以及可以举办很多的聚会活动,空间宽敞而伸展视线可以到达最远处的森林。整个建筑物因为这个大的南院显出庄园气派壮阔的景象,场地气势磅礴可以见到整个天空从日出到夕阳。有早晨迷雾跟傍晚的彩霞,夜间更有美丽的星光以及月升月落,而夜间游泳池发射出的蓝色光茫配上建筑金灿灿的金色多宝盒,让整个花园弥漫着一个神秘而雀跃的绮丽景色。南苑远处依托着湖泊是一个可以席地而坐静坐湖岸边上的小岛,到松亭仿佛脱离家的围篱到了遗世独立山中溪湖边。

The poolside is a great space for family games and parties, with a spacious and expansive view to the forest at the far end. The entire building has a magnificent view of the estate because of the large south courtyard, and the grounds are majestic with views of the entire sky from sunrise to sunset. There are morning mists and evening haze, and at night there are beautiful starlight and moonrise and moonset, and the blue light emitted from the swimming pool at night with the golden building , so that the whole garden is filled with a mysterious and beautiful scenery. At the far end of the South Garden, the lake is a small island where you can sit on the shore of the lake, and it is as if you have left the fence of your home and gone to the stream and lake in the mountains.

▼设计效果图 Design renderings

▼庭院核心空间实景呈现 Real view of courtyard core space

▼休闲泳池结合下沉会客空间 Recreational swimming pool combined with sinking meeting space

▼沙滩椅享受日光浴 Sunbathing on beach chairs

▼泳池一侧的细心设计 Careful design on the side of the pool

▼保留场地的自然置石 Preserve the natural stone placement of the site

▼简洁质感的种植池 Simple planting pond

▼细节处理 Detail processing

绿-是我们依恋的土地 ,田-我们尝到光合作用的甜美,夜里的水-像极了发光宝石的绿,伴月的松  应是诗人酒杯里的画-我们的生活,是山栖谷隐。

Green – is the land we are attached to, the field – we taste the sweetness of photosynthesis, the water at night – like the green of the luminous jewel, the pine with the moon should be the painting in the poet’s wine glass – our life, is the mountain dwelling and the hidden valley.

▼施工过程 Construction process

项目名称:山栖谷隐
设计方:瀚世景观规划设计(上海)有限公司
设计团队:赖连取、胡强、王慧、吴月红
联系邮箱:595745276@qq.com
建筑及室内:亚邑设计  孙建亚
施工:禾邑精造
项目位置:上海
景观面积:4977㎡
景观完工时间:2021年6月完工
摄影师:孙建亚、赖连取

Project Name: Shanqi Gu Yin
Design company: HANCS Landscape Planning and Design (Shanghai) Co.
Design team :Lai Lianqu, Hu Qiang, Wang Hui, Wu Yuehong
Contact email:595745276@qq.com
Architecture and interior:Yayi Design
Construction: Heyi deco
Project Location: Shanghai
Landscape area: 4977㎡
Landscape completion date: June 2021
Photographer: Sun Jianya, Lai Lianqu


项目利用场地的自然资源,通过连廊和步道引导院落空间,微地形与场地的划分及细节来塑造的私人庄园。

版权声明:本文由作者于景观设计网发布,仅代表作者观点,不代表景观设计网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观设计网”。如有侵权,请与发布者或我们联系删除。
景观设计网 » 山栖谷隐 | 瀚世景观

发表评论