西安城市运动公园景观改造提升项目 / 中国建筑西北设计研究院

2006年以西安行政组团北迁、城运为机,诞生的西安城市运动公园,位于西安龙首以北的凤城高地,紧邻西安市政府。是城北首个,也是迄今为止唯一一个,水绿环园的生态型运动主题公园。随着北城城市化建设的加快,以2021年西安举办第十四届全国运动会为契机,对于城运公园着手进行一次探索式的更新。

在改造提升中,首先提出的原则是对于使用15年的运动功能属性基底及生境组团布局不做过多的干扰,使市民参与的体验记忆得以延续;其次在最大尺度满足现有生活习惯及诉求的基础上,对于场地局部区域进行二次复苏。

In 2006, with the relocation of administrative departments to the north suburb of Xi’an and the staging of the Intercity Games, Xi’an City Sports Park was built in Fengcheng, an area to the north of Longshou and close to Xi’an Municipal People’s Government. It is the first, and so far, the only eco-sports park in the north of the city. With the acceleration of urban development in northern suburb, taking the organization of the 14th National Games in 2021 as an opportunity, an exploratory renovation of the Xi’an City Sports Park is underway.

The basic principle of the renovation project is to have the least impact on its original sports function and the ecological environment that have lasted for 15 years, so as to retain people’s memory of the old park. Also, it will revive some parts of the park as much as possible based on the current lifestyles and demands.

▼城市运动公园鸟瞰区位图,Aerial view of Xi’an City Sports Park © 张锦

形象界面的重塑(东入口、桂花广场、南入口)
Reshaping the Image (East Entrance, Osmanthus Square, South Entrance)

设计的介入首先面对边界的重塑,在保留通过性功能空间的基础上,意图结合具体场境性格。

东入口面向大长安中轴线未央路,又作为全运赛时主要人流出入口。设计时在最大限度保留现有布局的基础上,通过优化水、绿边界,水映新颜,重启崭新的城运风貌。

▼东入口改造前,景墙、水景老化严重
Before renovation, the landscape wall and water landscape of the east entrance were outmoded ©中国建筑西北设计研究院

▼东入口夜景鸟瞰,Aerial view of east entrance at night © 张锦

The first step of the design is to rebuild the boundaries based on the characteristics of specific scenarios while retaining the functional space of the passage.

The east entrance faces the Weiyang Road, the central axis of Chang’an, and serves as the main pedestrian entrance during the National Games. While retaining the existing layout to the greatest extent, it renews the overall landscape of the sports park through the integration of water landscapes and greenery.

▼东入口改造后实景,水绿映墙,城运新颜
East entrance after renovation: surrounded by green waters ©佟阳

▼不同时间段东入口的光影变化
Light and shadow changes at the east entrance in different time periods ©叁山影像

▼结合高差的设计,使水景所形成新的场所,The water landscape is designed using height difference © 张锦

▼夜晚入口logo墙形成的颜色反差,Contrasting colors of the Logo Wall at the entrance at night © 佟阳

桂花广场区域一直以来都是运动公园内部交通的枢纽点,作为疏导人、车、湖心岛动线的核心,同时也是重要视觉焦点。在本次更新过程中,通过引入长安十二时辰和时钟的概念,使场地运动属性的时针随光转动,生生不息;与此同时桂花树的更替使区域更加具有序列感和秩序性。

The Osmanthus Square area has always been the traffic hub inside the sports park, joining together the traffic flows of people and vehicles with mid-lake islands. It is also an important visual focus. Inspired by the ticking clock, the hour pointer of the area changes with gradations of light and shade, indicating the vitality and perpetual movement of sports. Meanwhile, the neatly-arranged osmanthus trees add some touch of orderliness to the area.

▼桂花广场鸟瞰效果,Aerial view of the Osmanthus Square © 张锦

▼不同动线交汇的桂花广场区域,The Osmanthus Square area joining together various traffic flows © 张锦

▼通过不同光影变化呈现的空间温度,Space temperature presented by gradations of light and shade ©叁山影像 ©张锦

南入口落位于凤城八路,紧邻市政府,改造前为长期闲置的水景,更新意图通过简洁的形态,重塑新貌。乳白色的冲孔透光logo墙,依托公园内绿色打底,白绿交辉相映,增加南入口的活力性、昭示性及吸引力。

The south entrance is located in Fengcheng Eighth Road, close to Xi’an Municipal People’s Government. Before the renovation, it was an abandoned water landscape. The renovation aims to reshape the water landscape with simplicity. The ivory translucent Logo Wall against on the greenery of the park adds to the vitality and attraction of the south entrance, making it more eye-catching.

▼完成后的南入口实景,South entrance after renovation © 佟阳

▼渐变冲孔(透光)的logo景墙,The translucent Logo Wall © 叁山影像

生态的调养(清淤、绿化)
Ecological Rehabilitation (Dredging, Greening)

城运的自然水系统经过了15年的自然涵养,已经形成了相对稳定的生境,但因部分基础设施老化导致水质不良,淤积严重,水体修复迫在眉睫。更新目标是调养生态的持续性及循环性,从水质净化、水生态修复、底泥整治三个层面入手。在对原始生态基底不做干扰的前提下,综合分析地表径流、生物滞留、生态水生植物体系后,增补湿生、挺水、沉水植物,通过技术手段降低水中氨氮含量,抑制藻类生长,试图打造水下森林,并将过多淤泥梳理后作为植物养料进行储备。

After 15 years of natural conservation, the natural water system in the park has been relatively stable. However, the aging of some infrastructure leads to poor water quality and severe siltation. There is an urgent need to restore the water body. The goal of the renovation is to maintain the sustainability and circulation of the ecology based on water purification, water ecological restoration and sediment remediation. While protecting the original ecological base, through a comprehensive analysis of the surface runoff, biological retention and ecological aquatic plant system, more phreatophyte, emergent and submergent plants will be added. The ammonia nitrogen in the water will be reduced with technologies to inhibit the growth of algae. An underwater forest will be developed, with the excessive silt stored and used as plant nutrients.

▼水体修复的过程分析,Analysis of water restoration process © 张锦

基于自然的解决方案,提高水域的流动性,恢复水底的生态基地,实现蓝绿空间的自然过渡和无界交融,让自然、活力、生态的氛围渗透入公园内的各个角落。

A nature-based solution is adopted to improve water flow, restore the underwater ecological base, realize the natural integration of waters and greenery, so that every corner of the park will be immersed in a natural, dynamic and ecological atmosphere.

▼生态打底的基础上,城运logo作为中央的生态浮岛
The Logo of Xi’an Intercity Sports Game stands as an ecological floating island in the center © 张锦

▼生态的涵养,Ecological conservation ©张锦 ©叁山影像

活力的激活(滑轮场、跑道)
Spur Vitality (Roller Skating Rink, Jogging Path)

滑轮场原设施老旧,但作为城运公园里最具活力的场地,整体更新也迫在眉睫。在梳理场地空间后,大面积进行基础设施的更新,增补与场地相呼应的构筑物-“折所曲廊”,在满足遮阴功能的基础上,激活场地活力。改造后的滑轮场已经成为公园内的流量场所。

▼轮滑场改造前实景,The roller skating rink before renovation ©中国建筑西北设计研究院

▼轮滑场改造施工中,The roller skating rink under renovation ©中国建筑西北设计研究院

The original facilities of the roller skating rink are old and creaked, thus it is necessary to revive this most dynamic site of the park. Through a spatial analysis, the project decides to update most of the infrastructure, and build a  “ZHESUO Gallery” in the surroundings to provide shading to people while adding more vigor to the place. After the renovation, the roller rink has become a popular area of the park.

▼轮滑场改造后鸟瞰效果,Aerial view of the roller skating rink after renovation © 张锦

▼轮滑场作为新的活力源,为孩子们提供了一个挥洒天性、尽情玩乐的场所
Roller skating rink, a place of vitality, provides space for children to enjoy themselves © 张锦

立于场地东侧的“折所曲廊”,在提供遮阴的同时,也创造出一种动态的观感。沿弧线排列的面板,使立面呈现出灵动的节奏感。结合结构造型基础上照明设计,在夜间为公园创造了更多的可能性。

The  “ZHESUO Gallery” on the east side of the site provides shading and adds dynamism to the place. The panels arranged along an arc give the facade a sense of rhythm. The combination of structural modeling and lighting creates more possibilities for the park at night.

▼自然映衬下的“折所曲廊” ,The  “ZHESUO Gallery” against natural sceneries ©佟阳

▼“折所曲廊”的夜景呈现,Night view of the  “ZHESUO Gallery” © 张锦 ©中国建筑西北设计研究院

在分析使用人群的活动诉求的基础上,重新梳理环湖跑道功能,打破传统单一、线性的跑道构图,载入多样功能的跑道空间,重组功能,丰富色彩,提升活力。

By analyzing the demands of people’s activities, the functions of the jogging path around the lake are rearranged. Instead of the traditional single and linear design, various functions are added in this area to reorganize the functions, enrich the colors and enhance the vitality.

▼环湖跑道,Jogging paths around the lake © 张锦

▼活力的激活,Spur vitality © 张锦

场地的更新(篮球场)
Space Renovation (Basketball Court)

在篮球场区域,本次设计拒绝快餐式的功能更新,把激活运动需求和活力潜能作为出发点。篮球场的改造,以缤纷的地面色彩搭配和艺术造型感的周边围网,营造出一种自由放恣的运动气质。

In basketball court area, the design takes sports demand and spurring vitality and potentials as the fundamental goal instead of following a common style. The renovated basketball court, with the colorful ground and artistic modeling of the surrounding fence, indicates the free and unconstrained temperament of sports.

▼篮球场区域改造策略,Renovation strategy of the basketball court area ©中国建筑西北设计研究院

▼跳跃的颜色,为活力的场所创造了更多的可能,Bright colors create more possibilities for dynamic spaces © 张锦

▼不同时间段的功能使用,Functions in different time periods © 张锦

▼依托自然背景下的场地颜色变化,Color changes of the area against the natural background © 张锦

▼不同的材料质感,形成具有节奏感的场地氛围,Different material textures develop a rhythmic atmosphere of the site ©佟阳

功能的补缺(直饮水、标识系统)
Function Supplement ((Drinking Water, Marking System)

公园内原有设施因部分老旧,本次改造提升中将对于直饮水、标识等进行提升和增补,满足公园日常使用。

Part of the original facilities in the park are old. In this renovation, the signs of drinking water area are upgraded and added for daily use.

▼直饮水设施,Drinking water facilities ©叁山影像 ©张锦

▼城市运动公园标识的系统更新,Update of signs in the sports park ©佟阳

本次设计的策略性更新,在保留城运记忆、展望全运未来的目标下,意图尝试通过“针灸”的方式,以点带面,结合现今全生命周期对于生活及运动的诉求,保留生态基底、焕活自然活力,达到对于整体公园区域的二次复苏,从城运到全运,重启北城运动未来。

This new design, retaining the old memories while looking into the future of the city sports park, tries to improve the overall landscape with focus on specific areas in the idea of “urban acupuncture”. Based on the modern lifestyles and people’s demand for sports, it preserves the ecological foundation, revive natural sceneries, renew the spatial arrangement, in a bid to reboot the future of north suburb from Intercity Games to National Games.

▼东入口模型,Model of east entrance ©佟阳

▼篮球场模型,Model of basketball court ©佟阳

▼桂花广场模型,Model of Osmanthus Square ©佟阳

▼滑轮场模型,Model of roller rink ©佟阳

▼平面图,plan ©中国建筑西北设计研究院

项目名称:西安城市运动公园景观改造提升项目
项目位置:中国陕西省西安市经济技术开发区
设计时间:2020.07-2021.04
项目规模:总面积约33.6万㎡
项目状态:已建成
项目业主:西安经发城运文化体育产业有限公司
景观方案设计、深化及施工图设计单位:中国建筑西北设计研究院建筑装饰与环境艺术工程设计研究院景观所
景观设计团队:佟阳、巩得强、武越、张春林、雷思聪、毕筠、闫更、张轩怡、杨浩、王哲、付烨晨、郭文昊、张霁初;
照明设计团队:荣新春、张恒国、王莹斌、贺杨威;
标识设计团队:卫星宇、李炳达、任航、袁思聪;
结构设计团队:雍铖钊、洪云强、李建华;
给排水设计团队:张军、赵凤霞、秦发强、邢孟;
电气设计团队:韦春萍、曹维娜、张飚、冯希卓; 摄影版权:叁山影像、张锦、佟阳;
景观施工:西安经发基础设施建设工程有限公司。

Project name: Xi’an City Sports Park Landscape Improvement Project
Project location: Xi’an Economic and Technological Development Zone, Shaanxi Province, China
Design period: July, 2020-April, 2021
Project size: A total area of about 336,000m2
Project status: Completed
Project owner: Xi’an Economic Development City Sports Culture Industry Co., LTD
Organization for landscape designing, improvement and construction drawing: China Northwest Architecture Design and Research Institute Co, Ltd. — ADEA.
Landscape design team: Tong Yang, Gong Deqiang, Wu Yue, Zhang Chunlin, Lei Sicong, Bi Yun, Yan Geng, Zhang Xuanyi, Yang Hao, Wang Zhe, Fu Yechen, Guo Wenhao, Zhang Jichu;
Lighting design team: Rong Xinchun, Zhang Hengguo, Wang Yingbin, He Yangwei;
Logo design team: Wei Xingyu, Li Bingda, Ren Hang, Yuan Sicong;
Structural design team: Yong Chengzhao, Hong Yunqiang, Li Jianhua;
Water supply and drainage design team: Zhang Jun, Zhao Fengxia, Qin Faqiang, Xing Meng;
Electrical design team: Wei Chunping, Cao Weina, Zhang Biao, Feng Xizhuo;
Photography copyright: TRIMONT Image, Zhang Jin, Tongyang;
Landscape construction: Xi’an Economic Development City Sports Culture Industry Co., LTD.

 

版权声明:本文由作者于景观设计网发布,仅代表作者观点,不代表景观设计网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观设计网”。如有侵权,请与发布者或我们联系删除。
景观设计网 » 西安城市运动公园景观改造提升项目 / 中国建筑西北设计研究院

发表评论